18:00 - 19:30
 • Датум

  сабота, 2-ри Декември 2017

 • Време

  18:00 часот

 • Место

  Meeting room A+B (прв спрат)

На овој Master Class ќе имате можност да се запознаете со едни од најретките примероци пенливи вина во светот и вина од амфора кои доаѓаат од Хрватска. Оваа дегустација ќе ја води Иво Козарчанин, познатиот хрватски вински новинар и критичар.

Листа на вина кои ќе бидат дегустирани

 1. PZ Vrbnik, Valomet, пенливо вино произведено со класичен метод, па спуштено во кафези во море на 30 метри длабочина. Оваа винарија беше прва во светот која го направи тоа пред десетина години.
 2. Adriatic Shell – одгледувач на школки од Паг (има извонредни димени дагњи) кој спуштил вина на некои свои пријатели во море покрај своите школки.
 3. Kos-Jurišić, Chardonnay 2015 од Зелина, Хрватска
 4. Crljenak (кратошија) 2014. Кралски лозови насади од околината на Задар
 5. Navis Mysterium, Plavac mali 2012 од Јањина на Пељешац одлежано две години во море
 6. Tomac, Pjenušac amfora 2010 – Првата винарија во светот која направила пенливо вино во амфора. Decanter го вбројува ова вино во 75-те највозбудливи вина за 2016 година и меѓу највозбудливите пенливи вина (во конкуренција со три шампањи и две англиски пенливи вина).
 7. Šember, Qvevri 2011 (Рајнски ризлинг) – Сензационално вино. На пазарот се појави во 2015 година и на Вински ѕвезди е прогласено на прво место од сите најдобро оценети бели вина на хрватскиот пазар.
 8. Kabola, Malvazija Amfora 2005 – прво вино од амфора на хрватскиот пазар.
Иво Козарчанин

Leave a Reply

Your email address will not be published.